sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

07.08.20
 > ΟΙΚΙΣΜΟΙ > Ακρωτήρι

Οικισμός Ακρωτηρίου


Από τον οικισμό περνούν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι επισκέπτονται τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο με την ανασκαφή του Προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

Το Καστέλι στο Ακρωτήρι φαίνεται ότι κτίστηκε στη διάρκεια του πρώτου αιώνα της Ενετοκρατίας. Ανήκει στον τύπο του οχυρού οικισμού που είναι ανάλογος με του Πύργου και του Εμπορείου. Ονομαζόταν La Ponta και οικοδομήθηκε γύρω από παλαιότερο Γουλά. Αυτονομήθηκε διοικητικά επειδή παραχωρήθηκε από τον Ν. Σανούδο στους Γκοζαντίνι, στους οποίους παρέμεινε και μετά την τουρκική κυριαρχία.

Ο Γουλάς
Ο Γουλάς (πύργος) ήταν στο κέντρο του κάστρου. Η τελευταία φάση της εξέλιξής του σωζόταν σε καλή κατάσταση μέχρι τον σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956. Το τείχος γύρω του το σχημάτιζαν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ακολουθούσαν αναγεννησιακά πρότυπα.
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Δρα Δώρα Μονιούδη Γαβαλά *, «...η κατασκευή των Γουλάδων, είχε άμεση σχέση με την κοινωνική οργάνωση στο νησί. Οι ισχυροί αφέντες με τους επιβλητικούς πύργους, τους Γουλάδες, ξεχώριζαν από την υπόλοιπη τοπική αριστοκρατία που ζούσε κλεισμένη στα Καστέλια. Στα Καστέλια και στους Γουλάδες υπάρχουν τα στοιχεία της φρουριακής αρχιτεκτονικής: η σκαρπωτή μορφή –διαπλάτυνση της βάσης των κτιρίων, η μοναδική είσοδος σκεπασμένη με τόξο, η έλλειψη ανοιγμάτων στο ισόγειο, οι ισχυρές σιδερένιες θύρες, οι επάλξεις, οι πολεμίστρες, οι καταχύστρες».
Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός επεκτάθηκε έξω από τον οχυρωματικό περίβολο.
Το Ακρωτήρι αποτελούσε την πιο αδύναμη οικονομικά περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις φορολογικές καταστάσεις της εποχής της Τουρκοκρατίας, είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή σε βαμβάκι και υστερούσε σε αμπελοκαλλιέργεια, συγκριτικά με τις άλλες διοικητικές περιφέρειες.

Σήμερα

Το Καστέλι ξεχωρίζει στην κορυφή του οικισμού του Ακρωτηρίου και περιβάλλεται από ομάδες παλιών σπιτιών και νεόκτιστων. Τα κτίσματα στο Καστέλι (όπως και σε άλλα του νησιού) με τις ανταλλαγές δόθηκαν σε ιδιώτες. Ετσι, από την άνοιξη του 2012 ο χώρος μετατράπηκε σε σε εργαστήριο και έκθεση σχετικά με την τσαμπούνα (www.laponta.gr). Στον οικισμό υπάρχουν επίσης οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Υπαπαντής, και της Αγίας Θεοδοσίας, προστάτιδας των Καστελιών.

Ο φάρος του Ακρωτηρίου
Από ασφαλτωμένο δρόμο 3 χλμ. που οδηγεί και στην Κόκκινη παραλία (υπάρχει σήμανση λίγο πριν μπείτε στον οικισμό) θα πάτε στο ακρωτήριο που ορίζει το δυτικότερο άκρο του νησιού, όπου δεσπόζει ο φάρος. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα απολαύσετε ένα θέαμα μοναδικό.
Ο φάρος του Ακρωτηρίου είναι ένας από τους ωραιότερους των Κυκλάδων. Κατασκευάστηκε το 1892 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα. Ανακαινίστηκε το 1925, διέκοψε τη λειτουργία του στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και άρχισε να λειτουργεί πάλι το 1945. Ηλεκτροδοτήθηκε το 1983 και έγινε αυτόματος το 1988. Νότια του φάρου υπάρχει αγκυροβόλιο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους.

INFO

  • Στο χωριό του Ακρωτηρίου θα βρείτε μίνι μάρκετ και ταβερνάκια. Γύρω από τον οικισμό και μέσα σε αυτόν, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην παραλία λειτουργούν εστιατόρια.
  • Το Ακρωτήρι συνδέεται με τα Φηρά με λεωφορείο.
  • Κάθε χρόνο στην περιοχή γίνονται πανηγύρια, τα δύο από αυτά τον Μάιο (στις 12 του Αγίου Επιφανίου και στις 29 της Αγίας Θεοδοσίας) και τo πιο σημαντικό στις 15 Αυγούστου, στον εξοχικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.


* Από το βιβλίο «Σαντορίνη Κοινωνία και Χώρος, 15ος-20ος αιώνας», της Δρος Δώρας Μονιούδη-Γαβαλά/Εκδοση του Ιδρύματος Μπελλώνια.

Ακρωτήρι οικισμός
Ακρωτήρι οικισμός

social Twitter YouTube Facebook


 

Μεγάλος χάρτης

0A ammoudi eleftherakis1

view