sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

14.07.20
 > Μίνι Οδηγός

Μίνι οδηγός


Η Σαντορίνη αποτελεί έναν ονειρικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Στο web site του Δήμου Σαντορίνης θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που σας ενδιαφέρουν, είτε σχεδιάζετε να έρθετε στο νησί, είτε βρίσκεστε ήδη εδώ.
Για όσους από εσάς έχουν περιορισμένες ημέρες διακοπών, ετοιμάσαμε έναν μικρό και πολύ χρήσιμο οδηγό με όσα δεν πρέπει να χάσετε περιηγούμενοι στο ωραιότερο νησί του κόσμου!
Οι αποστάσεις είναι μικρές κι έτσι μπορείτε να δείτε πολλά, ακόμη και αν οι διακοπές σας δεν ξεπερνούν τις 3-4 ημέρες. Αλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε, τα αξιοθέατα είναι τόσα πολλά και ενδιαφέροντα, που σίγουρα θα θελήσετε να ξανάρθετε!

Προτάσεις
Εκδρομή στο ηφαίστειο. Τα καραβάκια ξεκινούν από τον Γιαλό (παλιό λιμάνι των Φηρών), το λιμάνι του Αθηνιού και το Αμμούδι κάτω από την Οία. Η επίσκεψη στα ηφαίστεια Νέα Καμένη και Παλαιά Καμένη με τις ιαματικές πηγές θα σας φέρει πιο κοντά στον μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας και της απαρχής της δημιουργίας της σημερινής Σαντορίνης.

Στα χωριά της Καλντέρας. Είναι όλα τους πανέμορφα και με τη δική τους «προσωπικότητα». Τα Φηρά, το επίκεντρο του νησιού, συγκεντρώνουν τα περισσότερα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, μουσεία, και βραδυνή ζωή. Το Φηροστεφάνι, το οποίο είναι σχεδόν ενωμένο με τα Φηρά, προσφέρει εξαιρετική θέα και ησυχία. Το Ημεροβίγλι, μια αληθινή βίγλα (σκοπιά) στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας, με τον Σκάρο, όπου άλλοτε ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, μοιάζει με ζωντανή καρτ ποστάλ. Και η Οία, με το διάσημο ηλιοβασίλεμα από τον Γουλά της, είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο. Πανέμορφη, πολύχρωμη, με αρχιτεκτονικά σύνολα που εντυπωσιάζουν, συγκεντρώνει τα φλας σαν αληθινή πρωταγωνίστρια.
Σε όλους τους οικισμούς αξίζει να περπατήσετε –ακόμη και να ... χαθείτε, στα στενά σοκάκια. Τα θαυμαστά έργα της φύσης και των ανθρώπων σας περιμένουν σε κάθε γειτονιά. Και φυσικά σε όλα υπάρχουν σημεία από όπου θα απολαύσετε μεγαλειώδη θέα στην Καλντέρα και στα ηφαίστεια.

Στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Κρατάει τα σκήπτρα ανάμεσα στα αξιοθέατα της Σαντορίνης και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο. Από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, ο οποίος στεγάζεται πλέον με νέο και πρωτοποριακό βιοκλιματικό στέγαστρο, θα νιώσετε συγκίνηση και μόνο στη σκέψη ότι σ' αυτή την περιοχή, στη Μέση και Πρώιμη Υστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Αιγαίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά.

Στην αρχαία Θήρα. Ανηφορίζοντας στο Μέσα Βουνό, που υψώνεται πάνω από το Καμάρι και την Περίσσα θα βρεθείτε στην αρχαία Θήρα. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους, με αρχηγό τον Θήρα και κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Εχει αποκαλυφθεί κυρίως η ελληνιστική και η ρωμαϊκή φάση της πόλης. Η θέα από εκεί ψηλά κόβει την ανάσα.

Περπάτημα στο χείλος της Καλντέρας. Το παλιό μονοπάτι που συνδέει τα Φηρά με το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι και από εκεί συνεχίζει για την Οία, είναι το ωραιότερο στο νησί. Ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο, αξίζει να περπατήσετε έστω και σε ένα μικρό τμήμα του (Φηρά-Φηροστεφάνι, ή Φηροστεφάνι-Ημεροβίγλι και αντίστροφα). Είναι μοναδική εμπειρία και θα τη θυμάστε για καιρό. Μπορείτε να έρθετε νωρίς το πρωί, ή την ώρα της δύσης.

Στην Καλντέρα με σκάφος. Αξίζει να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη εκδρομή, ή να νοικιάσετε σκάφος μόνοι, ή με την παρέα σας για να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της Καλντέρας, στα ηφαίστεια, στη Θηρασιά, στο Ασπρονήσι. Θα μείνετε άφωνοι από το δέος που προκαλεί αυτός ο τόπος και θα μαγευτείτε από τον πλούτο της γεωλογικής ιστορίας του συμπλέγματος των ηφαιστειακών νησιών και νησίδων της Σαντορίνης. Ειδικά το απόγευμα, το φως του ήλιου που δύει προσθέτει περίσσιο χρώμα και μαγεία.

Στον Πύργο. Είναι το πιο εντυπωσιακό χωριό της ενδοχώρας και προσφέρει απίθανη θέα στην Καλντέρα από το Καστέλι του την ώρα της Δύσης. Ανηφορίστε μέχρι το κάστρο του Πύργου και εξερευνήστε το. Υστερα περπατήστε στα σοκάκια του οικισμού σύμφωνα με τις διαδρομές που σας προτείνουμε.

Στα χωριά της ενδοχώρας. Το Ακρωτήρι με τον Γουλά του. Ο Βόθωνας και ο Καρτεράδος με τα υπόσκαφα κτίσματα, τις παλιές γειτονιές και τις εκκλησίες τους. Το Εμπορείο με το καλοδιατηρημένο Καστέλι και τον Γουλά του. Η Επισκοπή Γωνιά με την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία και τα σπίτια που διατηρούν την τοπική αρχιτεκτονική. Η Εξω Γωνιά που προσφέρει θαυμάσια θέα. Το Μεγαλοχώρι με τα αναστηλωμένα παλιά σπίτια, τις κάναβες και τις εκκλησίες με τα περίτεχνα καμπαναριά. Η Μεσαριά με τα παλιά αρχοντικά. Η Φοινικιά της Οίας με τις δεκάδες κάναβες και τα πολύχρωμα κτίσματα που την κάνουν να μοιάζει με ζωγραφιά.
Ανάλογα με την περιοχή όπου μένετε, προγραμματείστε μια βόλτα σε κάποια από τα χωριά της ενδοχώρας του νησιού. Θα δείτε μια διαφορετική όψη της Θήρας, εκτός της διάσημης Καλντέρας, με δική της γοητεία και σπουδαία ιστορία.

Στις παραλίες. Οι πιο γνωστές ηφαιστειακές παραλίες του νησιού είναι το Καμάρι, ο Περίβολος και η Περίσσα, η Βλυχάδα με τα γλυπτά ηφαιστειακά βράχια της, η Κόκκινη και η Ασπρη παραλία, στο Ακρωτήρι. Φυσικά υπάρχουν και άλλες, λιγότερο διάσημες, αλλά πολύ εντυπωσιακές. Οπως ο Κουλούμπος και το Πορί, ο Μονόλιθος, οι Μπαξέδες-Παράδεισος, ο Κάνθαρος στην Οία, τα Αλμυρά, ο Εξω Γιαλός, ο Γιαλός, ο Μπάλος, τα Καμπιά, τα Μέσα Πηγάδια στο Ακρωτήρι.
Απολαύστε την ξαπλώστρα σας πλάι στην πισίνα με θέα το ηφαίστειο, και μετά οργανώστε τις εξορμήσεις σας στις παραλίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι εύκολα προσβάσιμες και διαθέτουν ομπρέλες-ξαπλώστρες, beach bars, εστιατόρια κ.α.

Στα μουσεία. Το σημαντικότερο μουσείο του νησιού είναι της Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Στα Φηρά αξίζει επίσης να δείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και το Santozeum, με τα αντίγραφα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Στην Οία υπάρχει το Ναυτικό μουσείο, στον Πύργο η Εκκλησιαστική Συλλογή και το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε». Στο Κοντοχώρι (1 χλμ. από τα Φηρά) βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο Εμμ. Λιγνού.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας και τα επισκέψιμα οινοποιεία. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με αυθεντικές ποικιλίες. Τα ευρήματα στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου συνηγορούν στο ότι υπήρχε καλλιέργεια αμπελιού στο νησί τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα π.Χ. Η ηφαιστειακή γη έκανε το θαύμα της και τα οινοποιεία του νησιού το δικό τους, προσφέροντας κάθε χρόνο όλο και καλύτερη ποιότητα κρασιών. Κορυφαίο ανάμεσα στα άλλα, το Vinsanto, το βραβευμένο «κρασί του ήλιου». Ολα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και μπορείτε να κάνετε γευσιγνωσία.

Γεύση από Σαντορίνη. Το άνυδρο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, το κατσούνι, η λευκή μελιτζάνα... Στα σπίτια των Σαντορινιών και στα εστιατόρια θα γευτείτε τα πεντανόστιμα προϊόντα της ηφαιστειακής γης και θα δοκιμάσετε συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα, άσπρες μελιτζάνες, ντοματάκια και άλλες.

Μίνι οδηγός
Μίνι οδηγός

0A ammoudi eleftherakis1

view