sitemap contact terms

Greeklanguage seperatorEnglish (United Kingdom)Russianlanguage seperatorChinese

18.10.17
 > Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ > Ο Τρύγος

Ο τρύγος


Η λέξη βεντέμα είναι ιταλική κι έτσι ονομάζουν τον τρύγο και την εποχή του τρυγητού στο νησί. Οι προετοιμασίες ξεκινούν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Τα σταφύλια μεταφέρονταν στην κάναβα (οινοποιείο) και ανάλογα με το χρώμα τους (άσπρα ή μαύρα), τα ρίχνουν σε χωριστό πατητήρι. Στη συνέχεια πατιούνται και αποθηκεύονται σε βαρέλια.
Ο τρυγητός αρχίζει τον Αύγουστο. Το πάτημα των σταφυλιών δεν ήταν εύκολη δουλειά. Οποιος έμπαινε στο πατητήρι έπρεπε να αντέχει τις αναθυμιάσεις του μούστου και να μην ζαλίζεται. Το πάτημα άρχιζε από το βράδυ. Επλεναν καλά τα πόδια τους και ήταν ελαφρά ντυμένοι. Εδεναν το κεφάλι τους με ένα μαντήλι και στο αυτί τους έβαζαν βασιλικό για να τον μυρίζουν. 
Τα λιαστά σταφύλια αφού παραμείνουν στον ήλιο για δέκα μέρες ρίχνονται στο πατητήρι. Από αυτά παράγεται το Vinsanto. Την ημέρα που τελειώνει το πάτημα γίνεται μεγάλη γιορτή.


INFO

Στις 22 Οκτωβρίου, στη γιορτή  του Αγίου Αβερκίου, ανοίγονται τα βαρέλια και δοκιμάζονται τα κρασιά. Τα βαρέλια σταυρώνονται με κλαδί βασιλικού, αγιασμένο από τον παπά. Ψέλνοντας δοκιμάζουν το καινούριο κρασί. Ακολουθεί γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Αμπελώνας - Τρύγος
Αμπελώνας - Τρύγος

social Twitter YouTube Facebook


 


0A ammoudi eleftherakis1

view